محمدرضا رنج آزمای آذری؛ مجتبی انصاری
چکیده
تزئین، در درک مخاطب از مقیاس (ابعاد) بنا، عملکرد آن و راستای انتقال نیروها جایگاه ویژهای دارد؛ بهطوریکه مقدار تزئین بهکاررفته، محل قرارگیری و ارتباط با اجزاء بنا، آن را به عنصری تأثیرگذار در تاریخ معماری تبدیل کرده است. این موضوع که آیا تزئین میتواند در درک مخاطب نسبت به فهم عوامل فوق تأثیرگذار باشد، جای پرسش است. روش پژوهش ...
بیشتر
تزئین، در درک مخاطب از مقیاس (ابعاد) بنا، عملکرد آن و راستای انتقال نیروها جایگاه ویژهای دارد؛ بهطوریکه مقدار تزئین بهکاررفته، محل قرارگیری و ارتباط با اجزاء بنا، آن را به عنصری تأثیرگذار در تاریخ معماری تبدیل کرده است. این موضوع که آیا تزئین میتواند در درک مخاطب نسبت به فهم عوامل فوق تأثیرگذار باشد، جای پرسش است. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است. معماری مدرن اولیه، با داشتن رویکردی ارگانیک نسبت به تزئینات، موجب وحدت آن با مصالح شده است و در راستای افزایش بروز مؤثر سه شاخصه مدنظر این مقاله قرار دارد. در معماری مدرن اروپا، با حذف تزئینات بر وضوح مقیاس بنا، شفافیت عملکردی و وضوح در بیان سازهای در اکثر آثار آن دوره تأکید شده است. در معماری پستمدرن، با قطع ارتباط پوسته تزئینی با فضای داخل و جهتگیری جدارۀ تزئینی به محیط و تأثیر از آن، رویکردی متفاوت و برعکس نسبت به دو دورۀ قبل مشاهده گردید.
معماری
سمیه صدری کیا؛ محمدرضا بمانیان؛ مجتبی انصاری
دوره 12، شماره 3 ، آذر 1397، ، صفحه 1-18
چکیده
نور انواع و درجاتی دارد که سبب پیدایش مفاهیم مستتر در فضا میشود. در متون دینی، نور در مفهومی متعالی یادشده است. ماهیت چندجانبه این عنصر، ضرورت توجه به ابعاد مادی و معنایی را آشکار میسازد. هدف این پژوهش تبیین چگونگی ایجاد کیفیت معنایی فضا با بهرهگیری از نور است. در این تحقیق که از نوع کیفی و بهروش استدلال منطقی انجامگرفته؛ چهارچوبی ...
بیشتر
نور انواع و درجاتی دارد که سبب پیدایش مفاهیم مستتر در فضا میشود. در متون دینی، نور در مفهومی متعالی یادشده است. ماهیت چندجانبه این عنصر، ضرورت توجه به ابعاد مادی و معنایی را آشکار میسازد. هدف این پژوهش تبیین چگونگی ایجاد کیفیت معنایی فضا با بهرهگیری از نور است. در این تحقیق که از نوع کیفی و بهروش استدلال منطقی انجامگرفته؛ چهارچوبی برای مراتب رسیدن از کالبد به معنا پیشنهادشده است که اساسِ آن، منتج از برداشتی مفهومی فضایی، از تفسیر نور در کلام الهی بوده و از روایتی از حضرت علی(ع) درباره نحوه ادراک، بهعنوان ابزار تحلیل و تطبیق، بهره برده است تا درنهایت با تبیین مدلی از فرایند ادراک معنا در سطوح و مراتب مختلف، پاسخی به نحوه دستیابی به نور معنوی با بهرهگیری از نور حسی، بر اساس مبانی اسلام باشد. چهارچوب پیشنهادی، علاوه بر کم کردن فاصله میان مفهوم متعالی نور و معنا بخشی آن در فضای معماری؛ پاسخی به نحوه ادراک معنای فضا است.
مجتبی انصاری؛ احسان شریفیان؛ محمدمهدی عبدالهی ثابت
دوره 7، شماره 16 ، اسفند 1392، ، صفحه 27-38
چکیده
نظریات طراحیشهری همراه خود ارزشهای مخصوصی مطرح کردهاند و همگی بر منابع اندیشهای مستند بوده و از زمینههای فرهنگی تاثیر گرفتهاند. برایناساس، پژوهش حاضر با تفاوت رویکرد، به ویژه در مبانی فکری سعی دارد تا با بهرهگیری از تعالیم قرآن کریم به طراحیشهری بپرازد؛از این روی با محوریت رهنمودهای قرآن کریم به کنکاش در خلقت-به ...
بیشتر
نظریات طراحیشهری همراه خود ارزشهای مخصوصی مطرح کردهاند و همگی بر منابع اندیشهای مستند بوده و از زمینههای فرهنگی تاثیر گرفتهاند. برایناساس، پژوهش حاضر با تفاوت رویکرد، به ویژه در مبانی فکری سعی دارد تا با بهرهگیری از تعالیم قرآن کریم به طراحیشهری بپرازد؛از این روی با محوریت رهنمودهای قرآن کریم به کنکاش در خلقت-به عنوان محصولی بینقص- پرداخته و بدین نتیجه میرسد که «وحدت»، کیفیت مسلط بر خلقت و فعل الهی است. برایناساس انسان را به عنوان جانشین پروردگار در زمین به تحقق این اصل در نظر و عمل دعوت میکند، و در بازشناسی مفهومی، وحدت را به معنای چینش اجزا درکنار یکدیگر با کیفیتی که یک کل هماهنگ و همهدف را تشکیل دهند، تعریف مینماید. در ترجمان این مفهوم به زبان طراحیشهری، اصل وحدت فضایی به عنوان اصل مسلط در شهرسازی ارائه و آن را به عنوان مفهومی جامعِ اصول وحدت، کثرت و محصول ترکیب ایندو در شهرسازی بیان میدارد.
احمد رضا کشتکار قلاتی؛ مجتبی انصاری؛ سجاد نازی دیزجی
دوره 4، شماره 6 ، شهریور 1389، ، صفحه 15-28
چکیده
با افزایش مشکلات دنیای مدرن، سامانههای پایدار در اولویت سیاستهای کشورهای توسعه یافته قرار گرفت. کشورهای در حال توسعه مانند ایران نیز هماکنون در پی اجرای این سیاستها در جهت حل مشکلات مختلف فرهنگی، اجتماعی، زیست محیطی و با در نظر گرفتن پیامدهای اقتصادی هستند.
موضوع بام سبز در کشور ما موضوع جدیدی نیست اما سامانه بام ...
بیشتر
با افزایش مشکلات دنیای مدرن، سامانههای پایدار در اولویت سیاستهای کشورهای توسعه یافته قرار گرفت. کشورهای در حال توسعه مانند ایران نیز هماکنون در پی اجرای این سیاستها در جهت حل مشکلات مختلف فرهنگی، اجتماعی، زیست محیطی و با در نظر گرفتن پیامدهای اقتصادی هستند.
موضوع بام سبز در کشور ما موضوع جدیدی نیست اما سامانه بام سبز موضوعی جدید میباشد که مزایای مربوط به آن در گرو استفاده گسترده و کلان آنها میباشد. یکی از راه حلهای اجرای گسترده سامانه سبز تعریف و تحلیل آن در قالب سیاستها و مؤلفههای توسعه پایدار میباشد.
مقاله حاضر بر اساس اسناد و مطالعات کتابخانهای تهیه شده است و هدف از آن استفاده از معیارهای توسعه پایدار جهت توجیه پذیر نمودن سامانههای سبز در ایران میباشد. نتیجه آنکه یکی از راههای توسعه بام سبز و توجیه پذیر نمودن آن در کشور تعریف و تحلیل راههای گسترش آن بر مبنای معیارهای توسعه پایدار میباشد.